ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το λάδι ελιάς ή το «χρυσό υγρό», σύμφωνα με τον Όμηρο, κατά την αρχαιότητα δεν ήταν απλώς μια τροφή, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, φάρμακο, καθώς και πηγή μαγείας και θαυμασμού. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές το άλειφαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη, ενώ οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών αγίων και των μαρτύρων, καθώς ήταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον Απολλόδωρο, τον Πλούταρχο, τον Παυσανία, τον Οβίδιο και άλλους, η πόλη των Αθηνών έλαβε την ονομασία της διότι οι Αθηναίοι θεωρούσαν το ελαιόλαδο, που πρόσφερε η Θεά Αθηνά, πιο σημαντικό από την προσφορά του Θεού Ποσειδώνα, που έδωσε μια πηγή από την οποία ανάβλυζε θαλασσινό νερό μέσα από έναν βράχο.

Οι Σπαρτιάτες ήταν οι Έλληνες που χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο για να αλείφουν τα σώματά τους, ενώ ασκούνταν στα γυμνάσια.

Image

Η 3.000 ετών Ελιά των Βουβών βρίσκεται στις Βούβες του Νομού Χανίων.

Image

Η πρακτική αυτή της επάλειψης με ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε για να αναδειχθεί και να ερωτικοποιηθεί η ομορφιά του ανδρικού γυμνού σώματος. Από την αρχή του 7ου αιώνα π.Χ., η διακοσμητική χρήση του ελαιολάδου σύντομα επεκτάθηκε σε όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη μαζί με τη γυμνή εμφάνιση των αθλητών και διήρκεσε 1.000 χρόνια παρά το μεγάλο της κόστος.

Στη Μινωική Κρήτη

Η καλλιέργεια ελαιοδέντρων στην Κρήτη εντατικοποιήθηκε κατά την περίοδο μετά την παρακμή του μινωικού πολιτισμού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομία του νησιού. Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο σε θρησκευτικές τελετές. Για την ακρίβεια, έγινε κυρίαρχο προϊόν του μινωικού πολιτισμού, σύμβολο πλούτου και ισχύος. Οι Μινωίτες έβαζαν τον πολτό της λιωμένης ελιάς σε μεγάλα κεραμικά πιθάρια και όταν το λάδι είχε ανέβει στην επιφάνεια, σούρωναν το νερό από τον πάτο.

Η πρώτη παραγωγή

Η καλλιέργεια του ελαιολάδου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι αρχαιότεροι αμφορείς λαδιού χρονολογούνται από το 3500 π.Χ. κατά τη διάρκεια της πρώιμης μινωικής περιόδου, αν και η παραγωγή ελαιολάδου θεωρείται ότι ξεκίνησε πριν από το 4000 π.Χ.

Σχετικα Με Εμας

Η «Ελληνική Παραγωγή» 

είναι μια οικογενειακη

επιχείρηση που παράγει 

Ελληνικά προϊόντα

με Ελληνικά συστατικά

Στοιχεια Επικοινωνιας

Ώρες Επικοινωνίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

9:00-14:00 & 17:00-20:00

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ: +30 274 188 8049

Κιν:  +30 697 348 0465

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok